“Ok, kan senang bagitau” – Netizen Berbalah Samada Murid Biadab Atau Cikgu Tak Professional ?

Bila sembang pasal murid sekolah yang biadab dengan cikgu ni, memang dah boleh dikatakan banyak kali berlaku.

Pernah berlaku sebelum ni, guru terpaksa mengambil tindakan disiplin kepada murid yang menunjukkan sikap biadab, namun akhirnya guru tersebut turut di serang kembali oleh keluarga murid itu.

Baru-baru ni, viral dekat Twitter menunjukkan satu perkongsian screenshot perbualan antara guru dan murid sekolah.

Dalam perbualan itu jelas menunjukkan seorang murid sekolah yang mempersoalkan untuk keperluan apa dia perlu bagi maklumat peribadinya.

Namun, selang seminit kemudian, guru tersebut membalas persoalan tersebut namun dengan cara yang agak sinis.

“Bagi je….

Mungkin berasa tak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan oleh guru tersebut, murid berkenaan mempersoalkan lagi tentang keperlukan gurunya untuk mendapatkan maklumat peribadi itu.

Akhirnya, guru tersebut terpaksa mengalah dan terus memberitahu tentang tujuan sebenar mengapa dia memerlukan maklumat peribadi tersebut.

Hasil screenshot ini telah menjadi perbualan hebat di laman Twitter yang mana para netizen berbelah bahagi pendapat. Ada yang menyokong tindakan murid tersebut dan ada juga yang mengatakan murid itu tak beradab.

Biadab atau berhati-hati?

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Ada juga netizen yang mempersoalkan kembali tahap professional guru tersebut dalam mengendalikan situasi ini.

Sumber: Twiter
Sumber: Twitter

“Aku pun cikgu, kira okay lah tu cara dia tanya soalan..

Sumber: Twitter

Namun, macam mana sekalipun semua kembali kepada adab dan tutur kata. Kalau murid tu tersilap dalam menyusun ayatnya, maka guru perlulah tegur supaya di masa akan datang murid itu tidak lagi tersilap dalam menggunakan ayat yang sepatutnya.

Baca: “Kesiannya abi, buat class tapi student dia takde sorang pun yang masuk.”

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts