Meowtalk: Satu Aplikasi Yang Boleh Membuatkan Kita Faham Bahasa Kucing?

‘Alexa, play me Watermelon Sugar by Harry Style’

‘Ok, playing Watermelon Sugar by Harry Styles’

Sounds familiar? Memang familiar kalau korang selalu layan Netflix or American movies kat TV. Seperti yang kita tahu, Alexa merupakan ‘pembantu suara interaktif’ Amazon.

Apa yang Alexa ni boleh lakukan? Banyak benda! Seperti kira Matematik, mainakan lagu kegemaran korang, semak cuaca pada hari ini dan macam macam lagi.

Okay, sekarang ni kita nak cerita pasal Meowtalk, aplikasi baru yang baru sahaja dilancarkan oleh former Alexa engineer di mana Meowtalk ni Meowtalk ini merupakan aplikasi yang menggunakan AI untuk translate bahasa kucing. Menarik bukan?

Meowtalk berfungsi sama macam voice recognition software cumanya aplikasi Meowtalk ni cuba untuk ketahui ‘meow’ yang disebut oleh kucing dan cari tahu apa yang kucing itu cuba sampaikan.

Aplikasi Meowtalk setakat ini ada lebih kurang 13 frasa perkataan seperti ‘Feed me’, ‘I am angry’ dan ‘Leave me alone’.

Beliau juga menyatakan bahawa masalah yang didapati untuk ketahui bahasa kucing ini adalah perwatakan kucing tak sama macam manusia di mana tak semua kucing menggunakan bahasa yang sama.

Fakta menarik yang kita dapat tahu hari ini, setiap kucing adalah berbeza dan cara mereka menggunakan bahasa kucing mereka adalah berbeza. Wow, lagi complicated dari wanita ye!

Kebanyakan orang dah pun download dan cuba aplikasi ini, namun ada banyak juga feedback yang menyatakan aplikasi itu tidak berfungsi dengan baik.

Tapi, ada juga yang bagi good review mengatakan ianya satu benda yang menyeronokkan apabila mereka faham apa yang kucing mereka cuba sampaikan. Wow, amazing!

Aplikasi Meowtalk ni memang kedengaran agak menarik, I mean it would be fun to understand what out cats say, right?

Anyway, kalau korang nak cuba gunakan aplikasi ni, boleh lah cuba download di AppStore or Google PlayStore.

Jom baca lebih banyak artikel menarik di Laichikang!

Total
2
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts