Korang Dah Ada Wasiat Ke Belum?

korang-dah-ada-wasiat-ke-belum
Source: Gtricks

Macam bro ni, korang dah buat ke wasiat Google?

“Hah apa benda pulak ni?” – @laichikangfan822

Itulah soalan pertama yang datang dalam kepala sis bila ternampak tweet tu. Without missing a beat, sis pun terus lah buat research yang sepatutnya pasal wasiat Google ni.

Rupanya wasiat Google ni ada namanya sendiri, Google Inactive Account Manager. Ya, nama tu tak best sangat compared to wasiat Google. The name is pretty self-explanatory, Google Inactive Account Manager ni sebenarnya salah satu feature Google that allows everyone to tell Google what to do with all the data from your google accounts bila korang inactive – or in other words, bila korang dah tak berpijak di muka bumi ni lagi. (Alexa play that one line from that song Surat Cinta Untuk Starla)

“So, apa je Google Inactive Account Manager ni boleh buat?” – @laichikangfan822

Ah yes, great question @laichikangfan822.

Hasil dari research sis (yang google sekali terus keluar) mengatakan feature ni boleh delete semua data from account google korang once Google detect account korang dah inactive. Feature ni akan bagi korang option untuk pilih (period of inactivity) – 3 months, 6 months, 12 months or even 46 months! Just like the age of some Karen’s daughter somewhere.

Google akan detect inactivity ni sebagai signal of ‘death’. Dan satu warning akan dikeluarkan oleh Google sebulan sebelum semua data dibuang.

Tapi kalau korang ni jenis old soul (please, no pun intended) boleh lah go with the actual wasiat style. Eh, boleh pulak kan? Dengan cara ni, Google akan hand over semua data google korang kepada contact yang terdekat.

Ajal ni boleh datang bila-bila je – old, young, no exceptions. So, tak salah pun kalau kita nak buat preparation awal (selain yang sepatutnya), yelah macam Google Inactive Account Manager ni. No fortune? No problem. Nak wasiatkan gambar-gambar Facebook yang korang edit dekat picnik tu pun boleh je, no one’s stopping you.

Eh, habis dah baca? Kalau korang berminat dengan article macam ni, Laichikang memang untuk korang! Tunggu apa lagi? Jom stalk kitorang! (Tiber)

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts