Cara Mudah Untuk Recover Semula Document Words Yang Hilang!

recover-documents

Korang pernah tak time tengah rushing siapkan kerja (last minute) dalam Microsoft Words, tiba-tiba pulak laptop buat hal dan terpadam document tu. Yang paling heartbreaking bila kita lupa nak save document tu. Habis segala masa dan effort (last minute) kita terbang macam tu je, tak kira lagi lenguh jari nak menaip report 15 muka surat tu…

Waktu tu hanya diri kita je lah yang tahu perasaan perit tu macam mana…

Tapi korang tak perlu risau lagi! Harini sis akan sharekan cara mudah korang boleh retrieve balik unsaved document tu without pulling an all-nighter!

#1 Buka Microsoft Word dan klik butang ‘File’ di belah kiri atas

Source: Acronis

#2 Klik ‘Manage Document’ dan pilih ‘Recover Unsaved Documents’ dari drop-down list

Source: Acronis

#3 Cari file yang hilang tersebut di dialogue box

Source: Acronis

#4 Buka recovered document tersebut dan klik butang ‘Save As’ di bahagian kanan atas

Source: Acronis

Hah! Senang kan? Jadi, mula daripada sekarang korang tak perlu lagi menangis setiap kali document Words korang hilang. Eh, tapi jangan pulak korang ambik article ni sebagai petanda untuk terus procrastinate!

Nak baca lagi article-article yang menarik daripada kami? Just click LaichiKang and have fun!

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts